lauantai 7. syyskuuta 2013

Modernista 60-luvusta vaatimattomaan nykypäivään


1960-luvulla arkkitehdin kanssa neuvoteltiin kirjeitse. Kieli oli formaalia ja sanat pyrittiin molemmin puolin asettamaan harkiten ilman että toisen osapuolen näkemykset tulivat jyrätyiksi.


Vuonna 1968 Arkkitehti Aarne Ehojoki suunnitteli kodin 3 henkiselle perheelle. Talo tuli valmistaa laadukkaasti hyvistä materiaaleista ajan hengen mukaan kuitenkaan liikaa koreilematta. Satoja vuosia paikallaan tönöttävää kivilinnaketta talosta ei haluttu. Sen sijaan kaksikerroksisesta rinnetontille rakennettavasta omakotitalosta haluttiin järkevä, Suomen arktisia oloja hyvin sietävä ja ympäristöönsä hyvin sulautuva villa-tyyppinen rakennus.

Talo oli omistajiensa ainoa ja myös viimeinen koti aina rakennusvuodesta 2010-luvulle saakka yhtäjaksoisesti yli 40 vuoden ajan. Ikäänsä nähden tämä aikakautensa helmi on säilynyt hyvin. Se seisoo omalla paikallaan lähellä kaupungin keskustaa täysin alkuperäisessä muodossa.

Syksystä 2013 lähtien talo saa virallisesti minusta ja puolisostani uudet asukkaat. Uudistamme talon vanhaa kunnioittaen nykypäivän normit täyttäen siten, että talo voi palvella myös tulevat 40 vuotta yhtä arvokkaasti asukkaitaan, kuten se on tähän päivään saakka tehnyt. Tämä tarkoittanee täydellistä kaikki osa-alueet käsittävää saneerausta aina putkista kaikkiin pintoihin asti.

Urakka on hyvin vaativa laajuudessaan sillä se edellyttää monissa kohdin uuden ja vanhan saumatonta yhdistämistä sekä oikeiden tekijöiden ja ajan henkeen sopivien materiaalien löytämistä sekä näiden välistä koordinointia.

Otamme haasteen vastaan ja toivomme että tämä blogi jää muistoksi ja dokumentaatioksi tästä projektista. Aikakauden taloista on syntymässä ja syntynytkin jonkinlainen trendi-ilmiö hyvässä ja pahassa. Toivottavasti tämä kuitenkin ennen kaikkea tuo mukaan positiivista kiinnostusta ja mahdollisesti hyviä ideoita, keskustelua ja vinkkejä aihealueesta kiinnostuneilta sekä kohtalotovereilta. Päivittämistaajuus voi välillä kiireistä johtuen hidastua, mutta projekti etenee varmasti tasaisen nopeasti.

Värikästä ja työteliästä syksyä,

-O

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti