lauantai 12. huhtikuuta 2014

Vieläkö Wieniläistuolit rokkaa?

Remontin yhteydessä joutuu tai saa miettiä mitä kaikkea aarteita voi ja yleensä pystyy säilyttämään. Wieniläistuolit tai kahvilatuolit, joita tässä tapauksessa löytyy neljä kappaletta ovat olleet kovalla käytöllä. Itse asiassa niin kovalla, että ruuveja on lisäilty ja vaihdeltu ajan mittaan. Myös alkuperäiset istuinosat (puusäleikkö/verkko) ovat löystyneet, jolloin ne on korvattu ei niin tyylikkäällä nahkajäljitelmällä.




Kovaa työtä siis edessä. Olisiko tässä pienen kesälomaprojektin makua vai mitä mahtaisi kustantaa ammattimainen ehostus alkuperäiseen kuosiin?

Valmistajasta ei myöskään löytynyt viitteitä. Alkuperäisten puunaulojen tai ruuvien tilalle on surutta surrattu hieman krouvimpia ruuveja kuten kuvista näkee. Alkuperäiset istuinosat näyttävät aika pahasti painuneilta.









Positiivista kuitenkin, että kaikista ruuveista huolimatta puuosat eivät ole sentään hirvittävästi lohkeilleet eikä osia sinällään puutu.  Istuinosan materiaalit pitäisi kuitenkin uusia, ja ennen pintakäsittelyä korvata viritykset katseenkestävillä osilla. Thonet:n sivuilta löytyy malli tuosta säleiköstä, liekö saisi tilattua?




2 kommenttia:

  1. Täytyy ihan ääneen ihmetellä kuinka samanlaisia suunnitelmia meillä on. Aiemmin kyselin Dandelion-laatoista, kiitos vastauksesta! Minulla on myös tuoliprojekti kesälle. Kyseessä on 70-luvun tuolit, joissa tällä kertaa kunnioitan materiaalia enkä tyyliä. Hion siis pilalla olevat petsit/lakat pois ja otan puun esille. Mennään aika kauas alkuperäisestä tyylistä, mutta menköön nyt tällä kertaa.

    Tulevassa keittiössämme on tällä hetkellä samantyyliset kaapinovet. Valitettavasti rungossa tai ovissa ei ole mitään säästämisen arvoista, koska eivät ole täyspuuta. Välitilan alkuperäiset siniset eläväiset laatat olisi mukava pelastaa johonkin käyttöön. Kylmiö säästetään, mutta muuten mennään uusilla kodinkoneilla. Aluksi halusin kovastikin avata seinää keittiön ja olohuoneen väliltä, mutta tällä hetkellä suunnitelmissa on säästää seinä ja sen sisään menevä liukuovi. Haluan säilyttää muutkin alkuperäiset sisäovet ja tämän rakennelman rikkominen tuntuu "väärältä". Katsotaan nyt mihin tässä lopulta päädytään. Perheen kokkina on kyllä tullut vietettyä useampiakin juhlia keittiössä kuullen vain osan keskusteluista, joten avokeittiö on haavelistalla.

    VastaaPoista
  2. Täytyyhän se näitäkin jonkun pelastaa :)

    Mietin tuota kylmiöasiaa. Ennen säilöttiin ruokaa eri tavalla kuin nykyään. Heikommat kylmäketjut, itse tehtiin paljon säilykkeitä jne. Pakasteita on tullut kovasti lisää. Samoin jos tilataan juhliin suurempia määriä ruokia, ne pystytään toimittamaan ilman välivarastointia. Iso kylmiö toki mahdollistaisi suurempienkin illallisten valmistelut paikan päällä, mutta nykypäivänä edustaminen tapahtuu paljolti jossain muualla kuin kotona. Meillä alakerran varastotilan ison kylmiön tilalle tulee tilaa kausivaatteille. Pienessä pohjakuvassa näkyykin alalaidasta oikealta vasemmalle "krouvi iso varasto", kylmiö, ja siistimpi lämmin varasto. Kylmiön ja siistimmän lämpimän varaston seinät puretaan ja toiselle puolelle tulee vaatteiden varastointia ja lähemmäksi hallin sisäänkäyntiä apukeittiö joka palvelee alakertaa.

    Säilytys ja varastotilaa tulee kyllä massiivisesti, mutta tuskinpa siitä haittaa on ja tiloja voi toki muunnella myöhemminkin. Viinikellari, jumppahuone, harrastehuone, leffahuone, kaikenlaista on mietitty.

    Yläkerran keittiötä jännitämme sormet ristissä. Sen suunnitteluun on käytetty paljon aikaa, mutta jotain riskejäkin on otettava. Uuden ja vanhan rajapinta on kriittinen.

    Kaikki väliovet säilytämme. Ne ovat tammisia ja hyvässä kunnossa. Ulko-ovista odotan vielä tarjousta.

    VastaaPoista