sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kotka ja Saima

Miltä yli 40 vuotta vanha Kotka-parketti näyttää kun viereen asennetaan uutta Saima Classic -parkettia? Yllättävän hyvältä.

Kyseistä talon alkuperäistä parkettia oli asennettu kahteen makuuhuoneeseen. Lattiat hiottiin ja käsiteltiin puolihimmeällä värittömällä lakalla. Uuteen, pukuhuoneen tilalle tehtyyn makuuhuoneeseen sekä olemassa olevan makuuhuoneen vaatehuoneeseen (aiemmin betonilattialla) asennettiin uusi Saima Classic -parketti.

Saima ja Kotka vai Kotka ja Saima?

"Saima-parketin muotokieli ja rakenne periytyvät 40- ja 50-luvun vaihteessa lanseeratusta Kotka-parketista, jonka pinta koostui pystysuunnassa yhteenliimatuista koivusäleistä. Parketin pintakuviosta tuli näin samankaltainen kuin vaneritaivutteiden sivupinnasta. Samalla saatiin aikaan lattian ainutlaatuinen kestävyys. Kotka-parkettia käytettiin muun muassa Aallon suunnitteleman Sunilan tehdasalueen asuntojen lattioissa."

Lähde: http://www.kareliaparketti.fi/Tuotteet/saima-design/

Saima- parketti on tätä nykyä Karelia Floorsin tuotemerkki. Allekirjoittaneelle on hieman epäselvää kuka varsinaisesti suunnitteli ja lanseerasi Kotka-parketin, vai oliko pystysuuntaan yhteenliimatuista koivusäleistä tehty parketti yleisesti käytössä oleva parkettimalli, jota valmistivat useat lattiavalmistajat. Karelian mukaan Kotka-parkettia käytettiin muun muassa Alvar Aallon tietyissä kohteissa, mutta vaikka rivien välistä halutaan antaa ymmärtää, käsittääkseni Alvarilla itsellään ei ollut tekemistä Kotka- tai Saima-parkettien kanssa. Korjatkaa jos olen väärässä?

Hiotuista ja käsitellyistä lattioista saatiin yli 40 vuoden kulutuksesta huolimatta silmää miellyttävät. Lakkakäsittelyn jälki ei aivan näytä tehdaskäsitellyltä, mutta liekö siitä aivan edes mahdollista saada sellaiseksi. Lattian väritys ja tyyli sopivat mukavasti talon aikakauteen, mutta samalla se on kestänyt hyvin aikaa ja istuu varmasti modernimpiinkin sisustuksiin.

Alla hiottua ja käsiteltyä Kotkaa yhdistettynä tummempaan seinäväritykseen Valaistus Artekin A330S ja George Nelsonin Bubble lamp vielä muoveissa.




Oviin soinnutetut tammilistat kävivät myös mielessä, mutta päädyimme lopulta valkoiseksi maalattuihin mäntylistoihin. Yhdessä Scheiderin Renova retrokatkaisinten kanssa niistä tulee tilaan raikkautta ja ryhtiä. Usean erilaisen tammen ja koivun yhdistely olisi sekin voinut olla haastavaa. Sisäoville ei toistaiseksi ole tarvinnut tehdä mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti