sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Elämää marokkolaisten käsintehtyjen sementtilaattojen kanssa

Talon alkuperäiset märkätilojen laatat olivat Pukkilan valmistamia. Kaikki laatat olivat lähtötilanteessa alkuperäisiä ja hyvin kestäneet aikaa. Jokaisessa tilassa oli omanlainen värimaailmansa.

1) Yläkerran wc mustat 15x15 seinälaatat, lattiassa vaalea hexagon laatta (Pukkila). Vesikalusteet vaalean vihreät.

2) Yläkerran kylpyhuone + wc lattia vaalea hexagon laatta ja seinä turkoosi 15x15 (Pukkila). Vesikalusteet perinteisemmät valkoiset.

3) Alakerran wc mustat 15x15 seinälaatat yhdistettynä vaaleaan hexagon lattialaattaan ja keltaisiin vesikalusteisiin.

Ajalle tyypilliseen tapaan alakerran suurempi pesu- ja kodinhoitotila oli nykymittapuulla vaatimaton ja nykymittareilla käynyt vähemmän käytännölliseksi.

60-luvun perinteisiä ratkaisuja kunnioittaen valitsimme kaikkien märkätilojen seinälaataksi Pukkilan 15x15 valkoisen seinälaatan Ardexin valkoisella saumalaastilla. Lattialaattojen pirteät, reippaat värit ja 6-kulmaisuus tuovat tiloihin ripauksen mennyttä aikaa. Joskin laatoista muodostuvat kuviot ovat moderneja, mutta samalla ne eivät riitele mielestämme tämän aikakauden talossa.

Vesikalusteet ovat sopivan moderneja ja eleettömiä, Hansgrohen valikoimista pääosin. Arne Jacobsenin  muotoilemat Vola -hanat jäivät toistaiseksi hankkimatta.

Valitsemamme laatat ovat Marrakech Designin käsin valmistettuja laattoja, jotka ovat Claesson, Koivisto, Runen suunnittelemaa mallistoa. Materiaalina on betoni, ja jokainen laatta valmistetaan käsin Marokossa. Aikaisemmista blogipostauksista löytyy videomateriaalia laattojen valmistuksesta.

Materiaalina betonilaatat ovat mielenkiintoisia. Pinnassa on paksuhko väri- ja kuviointikerros ja muutoin laatta on useamman sentin paksuista "betonia". Käsinvalmistuksesta johtuen laatoissa on erilaisia toleransseja, väri- ja kuviovaihtelua. Tämän ja ajan myötä syntyvän patinan pitäisi tehdä laatasta hienosti ikääntyvän ja mielenkiintoisen katsella.

Laattojen asentamiseen on erityiset ohjeet, emmekä suosittele että päästätte kokemattomia laatottajia harjoittelemaan näillä. Erityisesti monimutkaiset kuviot, yhdistettynä kapeaan saumaan ja laattaan, joka on täynnä toleransseja tekee laatoittamistyöstä kärsivällisyyttä vaativan. Ajallisesti laatoitusaikaa kuluu 2-3 kertaisesti normaaliin laatoitustyöhön verrattuna kun työn tekee huolella. Laattojen paksuudesta johtuen niiden leikkaus voi käydä raskaaksi perinteisellä laattaleikkurilla. Paksuus voi vaihdella merkittävästi, mikä vaikuttaa myös asennukseen.

Oman pelkokertoimen laatoitukseen tekee se, ettei laattoja ole pinnoitettu etukäteen mitenkään. Ne siis imevät kaikki epäpuhtaudet ja sotkut hyvin herkästi. Laatoittajan pitää olla siten hyvin huolellinen. Poiketen normaalista laattojen asentamisen jälkeen valituilla laatat käsitellään valituilla pinnoitusaineilla tarvittavan useasti, ja lopputuloksen annetaan kuivua ennen saumausta. Tällä estetään sauma-aineen imeytyminen käsittelemättömään huikoiseen laattaan.

Työvaiheet, käsittelyaineet, välineet ja tarkat menettelytavat on erittäin tärkeä käydä kohta kohdalta läpi ennen työhön ryhtymistä. Esimerkiksi meidän kohdallamme saimme suomalaiselta maahantuojalta vääriä kyllästeaineita märkätiloihin, joita valmistaja ei suosittele kyseisiin tiloihin.

Oikeilla tai väärillä käsittelyaineilla, laatta on herkkä erilaisille epäpuhtauksille. Märkätiloissa kannattaa käyttää aina kuivauslastaa, jolloin laattoihin imeytyy vähemmän kosteutta. Punaviinejä tai muita vaarallisia litkuja emme ole vielä laatoille kaataneet, mutta ensimmäisten kokemusten perusteella suosittelisimme nopeasti putsaamaan liat pois kostealla liinalla ja miedolla pesunesteellä. Laattoja ei myöskään suositella pestävän voimakkailla pesunesteillä, joten tämä myös rajaa putsausmenetelmiä verrattuna lasitettuihin tehdaslaattoihin.

Säikähtää ei myöskään kannata laattojen värimuunnoksia märkätiloissa. Lattialämmitys kuivattaa laatat 1-2 vuorokaudessa, mutta riippuen käsittelyaineesta ja varmasti erinäisistä muista seikoista, laattoihin saattaa jäädä erilaisia kuivamisjälkiä. Kalkkia on myös johtuen pesuainerajoituksista vaikeampi putsata pois. Lisäksi olemme huomanneet, että eri väriset laatat käyttäytyvät hieman eri tavalla esimerkiksi veden kanssa. Siivousneurootikoille tämä laatta saattaa olla kova pala purtavaksi. Jos taas rakastaa eläviä pintoja, pientä rosoisuutta ja elämän näkymistä eli patinoitumista, tämänkaltaiset laatat ovat valintasi. Valmistajalta on tullut todella hienoja erilaisia malleja, joista voi rakentaa jos jonkinmoisia kuvioita.

Alla kuvia, miten laatat käyttäytyvät arjessa.


Ensimmäinen kuva heti suihkun ja lastauksen jälkeen.


Toinen kuva muutamia tunteja kun laattaan päässyt vesi on imeytynyt värikerrokseen.



Yllä oleva kuva on otettu noin vuorokausi edellisen suihkukerran jälkeen.


Lähikuvaa värimuunnoksista.


Vähitellen laatat kuivuvat vastaamaan enemmän tai vähemmän alkuperäistä väriä.




Lattiaamme valittu 3-laatasta muodostuva kukkakuvio onnistui. Laatoittaja onnistui työssään mielestämme hyvin vaikka alkuun koko prosessi hirvitti. Materiaali ja työkustannukset yhdessä nousivat tavanomaista selkeästi kalliimmiksi. Vihreän ja turkoosin laatan lisäksi keittiöstä löytyy tätä dandelion laattaa harmaana.

Lisätietoa Marrakech Design http://www.contemporarytiles.se

Tarinaa laatoista, niiden tilaamisesta, asentamisesta ja erinlaisista sudenkuopista ja kommelluksista löytyy paljon. Kyseisiä laattoja asennettiin pesuhuoneisiin, vessoihin, kodinhoitohuoneeseen ja keittiöön.  Tulevat vuodet näyttävät oliko valinta lopulta onnistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti