sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Yksi mielenkiintoisin Suomen kaunein koti ohjelman taloista myynnissä

Selailin etuovesta myynnissä olevia 1960-70 luvun omakotitaloja. Harvoja on kunnostettu läpikotaisin ja makuja on tietysti monenlaisia. Päälle tekemisen ja oikomisen houkutus on varmasti suuri, koska työ on niin hurjan kallista. Suomen rakennuskannan ikä tiedostaen meillä ei ole tainnut vielä ehtiä syntyä tietynlaista korjausrakentamisen kulttuuria.

Tässä kuitenkin yhdenlainen televisiostakin tuttu ja mielenkiintoinen kohde on myynnissä Kaarinassa. Kuvat ja tiedot tästä Suomen kaunein koti kandidaatista löytyvät osoitteesta:



Tässä kodissa on tehty ratkaisu, missä uudistuksia on tehty ajan kanssa. Valinta on tietysti edullisempi, ja vaatii omanlaista luonteenlujuutta. Lopputulos tai voisiko sanoa välitilinpäätös näyttää hienolta. Välittäjän kuvat eivät anna aivan niin mukavaa mielikuvaa kuin ohjelmassa näytetyt videot, mutta ehdottomasti yksi kutsuvimpia tämän aikakauden koteja, joita on tullut myynnissä vastaan.

Toinen kysymys on tietysti tämänkaltaisten kohteiden arvo huomioon ottaen rakennustekniikka ja ajan tekniset ratkaisut. Valurautaiset putket toki kestävät suhteellisen pitkään, mutta ennemmin tai myöhemmin pinnan alla oleva tekniikka on päivitettävä nykyaikaan. Osa tämän ajan materiaaleista eivät vastaa nykyajan vaatimuksia, osa taas kestää aikaa paremmin kuin nykyajan vastineet. Harmillisesti usein parketit tai vastaavat upeat pintamateriaalit kätkevät allensa tavaraa tai putkia, jotka pitäisi uusia.

Jälkikäteen arvioiden omalla kohdalla on tuntunut oikealta ratkaisulta uusia kaikki talotekniikka ja varmistaa rakenteet vaikkakin kustannus on ollut todella hurja. Kalliit pintaratkaisut, kalusteet ja muu hierominen saattaisi mennä nopeasti hukkaan. Samalla niin sanottu täysräjäyttäminen mahdollisti sähköjen, lämmitys-, vesi- ja viemäriputkien suunnittelut arkkitehdin ja lvi/sähköurakoitsijan kanssa siten, ettei niitä tarvinnut jättää esteettisesti hankaliin paikkoihin näkyviin. Samalla tuli myös sementoitua ja tavallaan ratkaistua ne osat talosta, joihin tulevaisuudessakin pystyy tekemään uudistusta ja toisaalta mitkä osat ovat sellaisia, jotka säilyvät entisellään myös seuraavien vuosikymmenten remonttien jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti